De brille van bondscoach De Wey Peters

Hoezo brille? Dat moet toch met een ‘n’ op het eind! Nee, in deze context is niet het meervoud van brillen bedoeld, in een goedbedoelde spellingsvariant van een willekeurige nieuwe Nederlander met een migratie achtergrond. Het gaat hier om de uitzonderlijke begaafdheid van teamleider Inno. Met subtiele eigenweyze tactische opstellingen ziet hij kans uitstekende resultaten te bereiken voor Van der Linde in de eredivisie van de NOSBO. Met een ratinggemiddelde van de daarvoor door onze club opgegeven spelers van 1654 is Van der Linde op papier de op een na zwakste broeder in Hoofdklasse A. Op grond daarvan behoort ons slechts de zevende plaats toe. Maar na ronde 5, gespeeld op vrijdag 15 februari jongstleden, staat ons piepkleine cluppie vierde! Vrijdagavond was het team van Middelstum onze gast. Op papier zou hun team net iets zwakker zijn dan dat van ons. De door hun opgegeven teamleden hebben volgens de website van de NOSBO een gemiddelde KNSB-rating van 1625. Ook Middelstum doet het overigens beter dan op grond van die spelersratings mag worden verwacht. Ze staan na de vijfde ronde op de zesde plaats.

Opstelling
. Op grond van het voorafgaande beloofde het een spannende clash tussen de beide underdogs van de hoofdklasse te worden. Inno kon afgelopen vrijdag bij uitzondering over de beste spelers van Van der Linde beschikken. Dat komt vrijwel niet voor, vooral omdat Jos en JP zelden meespelen. Als hij zijn spelersmateriaal braaf naar ratingvolgorde had opgesteld, zoals bondscoaches van andere clubs plegen te doen, dan had de opstelling er wellicht zo uit gezien:

KNSB                                               CLUB
1. Raymon       2008      of zo:      1. Raymon 1959
2. Frank           1796                       2. Sander 1741
3. Sander         1726                       3. Frank 1711
4. Jarek            1723                       4. Jos 1695
5. Henk            1709                       5. JP 1694
6. Jos                1674                       6. Jarek 1686
7. JP                  1638                      7. Henk 1681
8. Johan           1500                      8. Johan 1676

Maar onze bondscoach in al zijn weysheid, deed het net een beetje anders. Natuurlijk plaatste hij onze kersverse expert gewoon op bord 1. De gedachtekronkels van Inno tijdens de bestudering van het spelersmateriaal van de tegenstander laat zich raden. Hij moet tot de conclusie zijn gekomen dat Middelstum geen enkele speler in de gelederen heeft die problemen oplevert voor een Raymon in vorm. Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat een en ander bijzonder gelukkig uitpakte, want de kopman van Middelstum Albert Verhey (1878) ontbrak. Frits Brandsma (1789) was aangewezen met wit om de eer hoog te houden voor de gastclub. Op bord 1 dus al ruim 200 elopunten verschil in ons voordeel. Op bord 2 speelde Frank tegen Harry Wubs (1791), een op papier gelijke tegenstander. Hetzelfde gold voor bord 3, waar JP het opnam tegen Jan Mark Hof (1657). Op bord 4 was er opnieuw voordeel voor ons, Jarek speelde er tegen Gerry Wubs (1637), bij een prettig verschil van ruim 80 elopunten. Op bord 5 was Henk opgesteld tegen Be Prins (1410), met een rating surplus van 300 elopunten. Je zou dus zeggen de inkopper van de avond. Op bord 6 speelde Sander tegen Wim Harmanny (1558). Ook hier met ruim voordeel voor ons: 160 elopunten. Op 7 was Jos geposteerd tegen Free Bekker (1401), met een positief saldo van bijna 275 elopunten. Op 8 nam Johan het op tegen Joop Naaijer (1377), met ruim 120 punten meer dan zijn tegenstander. Alles zat dus mee. Het moet worden gezegd, Middelstum was bepaald niet met het sterkst denkbare team naar Winschoten afgereisd. Op grond van de ratingverschillen afgelopen vrijdag, ons team gemiddeld 1722 tegenover Middelstum met 1578, waren we domweg verplicht om de match te winnen.

Wedstrijdverloop
In een scherpe Siciliaanse opening had Sander op bord 6 zijn pion op b2 cadeau gedaan aan zijn tegenstander in ruil voor een flinke voorsprong in ontwikkeling samen met de open b- en f-lijn. Harmanny, die tot dan toe erg snel speelde, hapte in luttele seconden gretig toe met zijn dame. Na een kleine anderhalf uur spelen met wit aan zet was de volgende stelling op het bord ontstaan.

Sander dacht voor zijn doen heel erg lang na, met de bedoeling onderstaande ingrediënten te gebruiken voor een beslissend aanvalsplan:
– de dubieus geplaatste dame van zwart op a3, dekt op afstand nog net de geïsoleerde pion op d6;
– de nog niet ontwikkelde loper op c8 zou het liefst naar f5 gaan om de witte pion te slaan, ware het niet dat deze in de diagramstelling tweemaal wordt gedekt, door het paard op d4 en de toren op f1;
– het nog niet ontwikkelde paard wil het liefst naar c6 om het witte paard te ondermijnen bij de verdediging van de f-pion, zodat deze inderdaad een gemakkelijke prooi wordt voor de loper.
Het dodelijk tactische plan is om de zwarte dame te verjagen en op te sluiten.


Vijf zetten later, op de achttiende zet, is het een feit. De veel te snel spelende zwartspeler handelde zet voor zet zoals Sander het verwachtte. Nadat hij de pion op d6 heeft genomen, waarmee definitief de laatste vluchtmogelijkheid voor de zwarte dame wordt afgesloten, grijpt de op materiaal verzotte tegenstander de pion op f5, daarmee inderdaad zijn loper ontwikkelend. Op dit sleutelmoment van de partij had Sander 23 minuten op zijn klok. De tegenstander beschikte nog over een riante bedenktijd van 52 minuten. Hij was zich duidelijk van geen enkel gevaar bewust. Na de fatale loperzet van zwart reageert wit vernietigend met Lb6, een zet die intussen mogelijk was geworden door de afruil van de paarden op c6. De zwartspeler schrok zichtbaar en verzonk in diep gepeins. Voor het eerst begon de arme man na te denken. Te laat, want het kwaad was al geschied. Na bijna tien minuten speelde hij Tad8. Dat is echter niet goed genoeg. Wit had de tegenaanval al voorzien en speelde à tempo de pragmatische winnende zet DxTf8+, waarmee hij een volle toren voor komt op zwart. Op de volgende zet pakte hij rustig de onverdedigde dame op a5. De zwartspeler had in plaats van Tad8 beter DxPc3?! kunnen proberen. Na TxDc3 vervolgt hij dan met Pf6e4, met vork op dame en toren. Net als in de partij kan wit echter Dxtf8+ spelen, waarna hij zijn toren op c3 red uit de klauwen van de vrijgekomen loper op g7.

De ongelijke strijd zat zijnde, deed Harmanny na de 27ste zet (zie diagram hierboven) van wit vertwijfeld zijn koning doen omgooien. De door de bondscoach naar het zesde bord gedegradeerde spits scoorde zoals dat van hem werd verwacht. Iets voor tienen was het eerste punt voor de club en de door iedereen gewaardeerde coach binnen. Coaches hebben immers altijd gelijk, net als in betaald voetbal, zeker als ze winnen!
Van der Linde – Middelstum 1 – 0
Even later remiseerde JP op het derde bord, precies volgens de verwachtingen. Tijdens een gezamenlijke analyse met zijn tegenstander ontdekte hij tot zijn spijt, dat hij eenvoudig had kunnen winnen.
Van der Linde – Middelstum 1,5 – 0,5
Vervolgens scoorde spits Jos het tweede volle punt voor de thuisclub. In het voorbijlopen hoorde ondergetekende de bescheiden tegenstander tijdens de analyse zeggen: ‘u heeft gelijk, het is inderdaad winnend voor zwart in alle varianten’.
Van der Linde – Middelstum 2,5 – 0,5
Onze dragonslayer Johan op bord 8, die de laatste tijd opvallend goede zaken doet op de club, onder meer door Sander twee keer te verslaan, brengt kort daarop het volgende volle punt binnen. Hij zet de vijandelijke monarch, geposteerd op f8, mat op een weinig voorkomende manier, door de pion op h7 te slaan met zijn paard. Zijn uitstekend gepositioneerde toren op a7 verspert deskundig elke vluchtmogelijkheid voor de koning over de volledige open zevende rij. De koning kan niet op de run naar e8, vanwege de eigen witte loper die daar schromelijk in de weg staat. De koning kan ook niet naar g8 vluchten, vanwege de onopvallend op afstand geplaatste priemende loper van Johan, die het veld g8 in het vizier heeft.
Van der Linde – Middelstum 3,5 – 0,5
Daarna remiseerde Frank op bord 2, in een sterk uitgedunde stelling. Hij stond met wit iets minder dan zijn tegenstander, naar eigen zeggen, maar zoals de uitslag al aangeeft, het was keurig binnen de remisemarge.
Van der Linde – Middelstum 4 – 1

Matchwinst
Hoe sterk de teamgeest is bij Van der Linde, mag blijken uit de volgende uitslag. In een stelling waarin Henk met twee paarden, een dame en een toren en een zwik pionnen opbokste tegen een dame en twee torens besloot onze remisekoning alweer genoegen te nemen met remise, om zo de buit voor Van der Linde veilig te stellen! Henk zal nu na afloop, nu is gebleken dat zijn tegenstander 300 elopunten minder in de rugzak heeft, waarschijnlijk minder gelukkig zijn met die uitslag. Feit is wel dat dankzij dit halfje de overwinning daar was. De hele avond bleven de twee kemphanen over de slotstelling gebogen, waarop de witspeler uit Middelstum in oneindig veel varianten probeerde te bewijzen dat hij toch echt het beste van het spel had.
Van der Linde – Middelstum 4,5 – 1,5
De huidige koploper van de tweede seizoenshelft, Jarek op bord 4, kreeg als enige een ferme tik te verwerken. Aanvallend als altijd had hij inderdaad het initiatief. Zijn tegenstander bood notabene remise aan, maar Jarek wilde meer. Helaas verrekende hij zich in de tactische varianten van zijn aanval, die daarop doodbloedde. Omdat hij twee stukken achter was komen te staan, boog hij zijn hoofd. Natuurlijk had hij er na afloop knetterende spijt van dat hij niet op het aanbod van zijn tegenstander was ingegaan. Zijn zure nederlaag kon de pret vanwege de eindzege niet meer drukken. Sportief als hij is, bood Jarek aan het einde van de avond alle aanwezigen van de club, die verrukt samen de overwinning aan het vieren waren, nog een laatste rondje aan.
Van der Linde – Middelstum 4,5 – 2,5
Nadat alle ander partijen waren afgelopen, waren alleen de primadonna’s van beide clubs op bord 1 nog volop in de strijd, onder grote belangstelling van hun clubgenoten. Na een Londen systeem had de met wit spelende Brandsma heel knap twee vrijpionnen weten te creëren op de damevleugel. Er was een eindspel ontstaan waarin beide spelers een Koning, toren en loper hadden met vijf pionnen. Raymon had via een pionnendoorbraak op de koningsvleugel een eenzame vrijpion in vijandelijk gebied gecreëerd op de e-lijn. Met kleine middeltjes en accurate tussenzetjes wist hij zijn tegenstander langzaam maar zeker in de verdediging te drukken. Aan een opmars met zijn pionnen op de damevleugel zou de tegenstander dan ook niet meer toekomen. Sterker nog, uiteindelijk moest hij zijn loper geven om de promotie van de e-pion te voorkomen.
Van der Linde – Middelstum 5,5 – 2,5
Toen we de bondscoach op de schouders wilden nemen voor een triomftocht bleek deze al naar huis te zijn. Maar zoals gezegd, hebben we nog even nagenoten met het team, luisterend naar alle smakelijke schakersanekdotes van de speelavond. Nog twee ronden te gaan, op naar de derde plaats. Inno keep up that dream!

Sander Kletter, 17 februari 2019