Afgelopen vrijdag 12 mei reisde het 1e team van Van der Linde af naar Groningen voor de afsluiting van het competitieseizoen 2016/2017. Voor ons stond er vrij weinig meer op het spel, ongeacht de uitslag zouden we derde of vierde eindigen, wat gezien de sterkte van het team een redelijk normale plek zou zijn. Voor klasse 1A was er geen gezamenlijke ronde ingepland, maar we konden alsnog aanschuiven bij de gezamenlijke ronde van 1B in het Dok, thuishaven van schaakclub Lewenborg waar we eerder dit seizoen met 4-4 gelijkspeelden.

VanderLinde 1
Ons team in actie op de laatste speeldag! Copyright Jan van Os.

Deze keer mochten we aantreden tegen Sissa 4, die aan een half bordpunt genoeg hadden voor het kampioenschap. Een zestal van Sissa kwam een klein kwartier later opdagen en tegen 8 uur hadden we allemaal een tegenstander. We gingen erin met de gedachte om het ze zo moeilijk mogelijk te maken dat halve bordpunt binnen te slepen. Vlak na 8 uur werd die dan ook uit het vuur gesleept nadat Jarek voor een rustige avond koos door vroeg remise aan te bieden, wat gretig aangenomen werd. Beide teams stonden op het scorebord, Sissa had het kampioenschap binnen dus werd er alleen nog voor de eer gespeeld. Sissa koos voor een hele tactische opstelling met al hun vuurkracht geposteerd op borden 5, 6 en 7, waarschijnlijk met de instelling van vroeg weer thuis. Dit kan natuurlijk goed uitpakken, maar er zit natuurlijk een groot risico aan, want op deze borden werd het uiteindelijk 1.5-1.5! Jos zijn tegenstander ging al vanaf zet 1 vol op de aanval, maar had buiten een uitstekend spelende Jos gerekend die de aanval feilloos pareerde en uiteindelijk een gewonnen stelling en een vol punt er aan over hield, tegen een tegenstander met 300+ ratingpunten meer!

Ook Raymon won zijn partij. Ondanks dat hij in tijdnood zat tegen een tegenstander met beduidend minder rating bleef hij toch het kalmst in het gevaarlijke eindspel en won uiteindelijk een vol stuk en de partij.

Inno had op papier de zwaarste avond, spelend tegen de topper van Sissa 4, Stefan Schermann (2066). Dit was ook gelijk de meest spectaculaire partij van de avond, na een zet of tien was de stelling compleet uit balans, Inno had een dame meer, maar gaf daar wel drie lichte stukken voor. Uiteindelijk werd deze hele boeiende strijd die bijna de hele avond duurde door beide heren op remise beslist, wat voor Inno, en uiteindelijk ook voor het team, natuurlijk een fantastisch resultaat is.

Naast Inno en Jarek hebben Jan en Ardin ook remise gespeeld. Beide partijen verliepen tamelijk rustig en waren dan ook relatief bloedeloze remises. Sander stond al vanuit de opening wat minder en dat werd er gedurende de partij niet beter op en moest helaas vroeg de strijd staken; net als Jan Pieter die een pion achterkwam tegen een tegenstander met 2000 rating die het technisch afmaakte.

Alles bij elkaar opgeteld werd het 4-4, tegen de kampioen is dat geen schande, zeker gezien het feit dat wij op papier gemiddeld 120 ratingpunten in het nadeel waren.

 

Terugblik op het seizoen

Dit betekent ook dat het einde van het seizoen is bereikt, met als eindresultaat een keurige 3e plaats voor Van der Linde 1. Gekeken naar gemiddelde teamratings is dit ongeveer waar we horen, dus het was een redelijk goed seizoen. Natuurlijk begon het seizoen fantastisch met driemaal winst op rij, maar toen hadden we de grote jongens nog niet gehad. Misschien had er achteraf wat meer ingezeten, maar het sterke team van Sissa 4 is terecht kampioen geworden, wie weet wat er volgend seizoen allemaal kan gebeuren.

Qua persoonlijke resultaten waren dit seizoen Raymon en Sander de sterkhouders van het team. Raymon is de topscorer van het team geworden met 5.5 uit 7, wat op het 1e bord in klasse 1 een hele goeie prestatie is. Gekeken naar rating van de tegenstanders hebben Raymon en Sander allebei ruim een punt meer gehaald dan hun verwachte score, klasse mannen!

Als teamleider kan ik tevreden terugkijken op afgelopen seizoen, we hebben lang goed meegedraaid aan de top en we hebben uiteindelijk nog de kampioen op gelijkspel weten te houden. Op naar volgend seizoen!

 

Door Ardin Bosboom