Einde schaakseizoen 2018-2019 in het zicht
door Sander Kletter

Op het moment van dit schrijven staan er nog slechts twee ronden op het programma van de interne competitie volgens het keizerssysteem. Tijd voor enkele bespiegelingen.

Van der Lindebokaal
De strijd om de Van der Lindebokaal werd afgelopen vrijdag beslist in het voordeel van Raymon, die daarmee zijn vierde Van der Lindebokaal veroverde in vijf jaar tijd. Alleen Ardin Bosboom gooide in het seizoen 2016/2017 roet in het eten, daarmee vijf uit vijf voorkomend. Toch werd er in deze editie flink door de van de Lindenaren teruggevochten. De eindzege was allesbehalve gemakkelijk voor Raymon te behalen, die dit seizoen een belangrijke doorbraak maakte. Als schaker is hij toegetreden  tot de schaakelite van de experts. Dat zijn de spelers die een KNSB-rating hebben van 2000 of hoger. Hij had onderweg beslist geen gemakkelijke loting. Vrijwel het hele 1700+ gilde van de club kruiste zijn pad. In de eerste ronde trof hij Sander, de regerend clubkampioen, met wie hij vorig jaar nog de finale om de Van der Lindebokaal had uitgevochten. Raymon wist toen pas in het vijfde beslissende vluggertje de bokaal veilig te stellen. Ook dit jaar eindigde de reguliere partij in remise. Maar Raymon sloeg direct toe in het eerste vluggertje na afloop. In de tweede ronde was Frank de tegenstander. Ook deze kreeg Raymon pas op de knieën via een snelschaakpartij. De derde ronde zou normaliter, gezien het krachtsverschil op papier, een gemakkelijke walk-over hebben moeten worden. Raymon had wit tegen Jo en speelde zijn geliefde Londensysteem. Juist met die opening heeft hij dit jaar uitstekende zakengedaan in enkele toernooien en in de derde klasse van de KNSB-competitie. Hij vloerde er meerdere 2000+ en 2100+ spelers mee. Maar Jo zette de hakken in het zand. In een naar het einde toe steeds wilder wordende partij benutte hij, na een onnauwkeurigheid van Raymon, een tegenkans. Hij sleepte er zowaar remise uit. In het vluggertje na afloop werd hij echter alsnog hardhandig en resoluut op zijn plaats gewezen. In de vierde ronde wachtte Jos, die er ook in slaagde om Raymon op remise te houden. In het beslissende potje snelschaken kwam Raymon op grote materiaalachterstand. Eerlijk is eerlijk, het zag er zelfs uiterst penibel voor hem uit. Maar Jos raakte in de euforie van de mogelijke overwinning het spoor bijster. Raymon daarentegen bleef bewonderenswaardig kalm en vastberaden. Hij won uiteindelijk mede door tijdnood van Jos en kwam zo met de schrik vrij. In de finaleronde was tot slot Henk zijn tegenstander. Raymon kon opnieuw geen vuist maken. Hij speelde wederom het Londensysteem, maar veel te voorzichtig om reële vooruitzichten te krijgen op een overwinning. Het eerste vluggertje na afloop eindigde onbeslist. In het tweede potje liep hij vrij gemakkelijk over zijn moegestreden tegenstander heen. Zonder werkelijk zijn superioriteit te hebben kunnen etaleren in de reguliere schaakpartijen prolongeerde Raymon zodoende zijn titel.
Een en ander doet denken aan de recente schaakpartijen om het wereldkampioenschap tussen Carlsen en Caruana. Die eindigden ook steeds onbeslist. Dat kwam vooral Carlsen op hevige kritiek te staan uit de schaakwereld. In de Rapid partijen na afloop kwam het ware subtiele krachtsverschil tussen de twee kemphanen alsnog duidelijk tot uiting, maar dat is naar de smaak van ondergetekende en vele anderen toch niet helemaal hetzelfde. Wij zien het toch echt veel liever gebeuren als het om het echie gaat. Raymon knoop dat in je oren voor de volgende editie en show ons dan wat je werkelijk waard bent!

Clubkampioenschap & Keizerssysteem
Aan het einde van de eerste helft van het seizoen eindigden JP en Sander op een gedeelde eerste plaats. Op basis van weerstandspunten werd JP aangewezen als de eerste finalist, die mag spelen om het clubkampioenschap 2018-2019 van Schaakclub Van der Linde.
De tweede finalist zal diegene zijn, die de lopende competitie volgens het keizerssysteem weet te winnen. De strijd om die tweede finaleplaats is intussen bijna gestreden. Vrijdag 24 mei en 31 mei zullen de laatste twee officiële speelavonden van de interne competitie plaatsvinden. De finale om het clubkampioenschap zal op vrijdagavond 7 juni plaatsvinden in ons clublokaal. Vorig seizoen bevochten Sander en Jos samen de strijd om het clubkampioenschap, dat in de finale door Sander werd gewonnen. Na ronde 16 hebben ze als enigen meer dan 500 punten bij elkaar weten te spelen in het keizerssysteem, dat in de tweede seizoenshelft is ingevoerd. Dit punten en indelingssysteem kan volgens een voorlopige oppervlakkige evaluatie als een succes worden gekenmerkt. Het heeft de verwachting waargemaakt, dat het opkomst bevorderend werkt tijdens de wekelijkse speelavonden. De vrijblijvendheid van het Lutjebeker systeem stond een hoge opkomst klaarblijkelijk in de weg. Op basis van het keizerssysteem staat Sander momenteel eerste met 536 punten en een score van 73% (9,5 uit 13 partijen), gevolgd door Jos met 513 punten en een score van 71% (10 uit 14 partijen). Er moeten nog drie andere kanshebbers voor de tweede finaleplaats worden genoemd. Allereerst Henk, die op de derde plaat staat met een score van 68% (7,5 uit 11 partijen), Johan op de vierde plaats met een score van 67% (8 uit 12 partijen) en Jarek op de vijfde plaats met een score van 71% (8,5 uit 12 partijen).

Titelprolongatie
Sanders kansen zijn oppervlakkig gezien best aardig om voor de tweede keer clubkampioen te worden, maar dan moet hij zeker in de laatste ronden niet opnieuw uitglijden over een bananenschil, zoals in de negende ronde tegen Henk. Sander speelde daarin met wit, Henk met zwart. Na de twaalfde zet van zwart was de volgende stelling ontstaan:

Zwart had het verdedigende 12. Pdf8 gespeeld, omdat er 13. Pxc6 – bxPc6? 14. La6!! schaakmat dreigde. Met de gespeelde zet creëerde Henk het vluchtveld d7 voor zijn bedreigde monarch. Wit heeft een riante stelling opgebouwd en er is keuze uit een heel scala van zetten, die een vlotte koningsaanval in gang kunnen zetten. Bijvoorbeeld 13. b4 of 13. Ld3, gevolgd door 14. 0-0. Daarna bijvoorbeeld de torens erachter op de b- en c-lijn en aanvallen maar! Een eventuele gelijktijdige tegenaanval van zwart op de koningsvleugel zal door het blokkerende paard op f8 veel moeizamer op gang komen. De zwarte koning is niet comfortabel veilig op de damevleugel. Het ziet er gevaarlijk voor zwart uit. Maar dan grijpt Sander op de dertiende zet, tijdens de dertiende partij uit zijn schaakboekje ernstig mis. Hij speelt 13. c4?? Een reusachtige blunder, die door Henk uiteraard resoluut werd afgestraft met 13. … – Lb4+! Het paard op a5 is ongedekt. Henk kreeg zomaar een stuk cadeau. Jarek zou later aan de opvallende reeks dertienen nog guitig toevoegen: ‘Jammer voor de annalen dat de partij niet op vrijdagavond de dertiende werd gepeeld!’

Sterk spelende nieuwe leden
Hoe de strijd om de finaleplaats ook afloopt en wie dit jaar ook kampioen wordt, er kan nu al worden geconstateerd dat de strijd om het clubkampioenschap volgend jaar nog veel heviger zal zijn. Niet alleen zal het keizerssysteem dan waarschijnlijk het hele seizoen worden toegepast, waardoor rivalen niet slechts maar een keer tegen elkaar spelen. Revanche nemen binnen het keizerssysteem zal dan opeens ook tot de mogelijkheden gaan behoren. Naast de langzame maar gestage progressie van clubgenoten als Christiaan, Maxime en Hemmo zal de spanning in de kampioensstrijd vooral groter worden door enkele nieuwe leden, die hebben laten zien dat ze van wanten weten.
Bassan haalde tot nu toe maar liefst vijf overwinningen. Hij verraste Jarek bijna met een gevaarlijke aanval met een dubbel stukoffer. Zijn beste prestatie tot nu toe is een winstpartij tegen JP in ronde 13. Een speler om rekening mee te houden dus. Dan is er Arie Bosman, die met een startrating van 1100 natuurlijk veel te laag is ingeschaald. Op de laatste KNSB-ratinglijst bleek hij een rating van 1757 te hebben! Aanvankelijk speelde hij een enkele winstpartij en voorzichtige remises. Maar nu hij eenmaal los is gekomen blijkt hij voor iedereen gevaarlijk. Hij staat zevende op de huidige ranglijst. Om daar te komen won hij onder meer van Johan. In ronde 15 liep hij Henk in een scherp gevecht ondersteboven, maar verblunderde vervolgens zijn evident gewonnen stelling. Dus misschien hebben we hier zelfs met een toekomstige titelkandidaat te maken?!
En dan is er nog ons jeugdlid Sander, die intussen enkele maanden met de volwassenen meespeelt. In de jeugd van de club heeft hij niets meer te zoeken, daar wint hij van iedereen, aldus Maxime. Hij is pas dertien. Net als Raymon kan hij worden beschouwd als eigen kweek van Van der Linde. Ter vergelijk: Raymon kwam op zijn veertiende meespelen in de competitie van de volwassenen. Sander heeft bovendien sinds kort privéles van Minko Pieters. Dat zal zijn spel zonder twijfel ten goede gaan komen. Hij heeft tot nu toe de fantastische score van 5 uit 6 behaald in de lopende competitie. De eerste vier keer dat hij meespeelde fietste hij geruisloos over zijn volwassen tegenstanders heen. Maar in ronde 15 kreeg hij hardhandig het deksel op zijn neus van Hemmo, die de jongeling met gemak wist te overklassen in een toreneindspel met dubbele torens en een vijftal pionnen. Met ronde 16 liet Sander zien uit waar schakershout gesneden te zijn. Zijn eerste verliespartij had hem totaal niet uit het veld geslagen, integendeel hij won op knappe wijze van Inno. Hij wist zichzelf deskundologisch verantwoord te manoeuvreren naar een thematische eindspel van een goed paard tegen een slechte loper, dat hij bleek te beheersen. Schaaktechnisch gezien is dat een knappe en serieuze prestatie. Is er misschien een tweede Raymon opgestaan binnen onze gelederen? We zullen het volgend seizoen zien (of anders het seizoen erna, of anders het seizoen daar weer na…). Sander veel succes met het beklimmen van onze clubberg!

Afsluitende schaakfestiviteiten juni
Zoals gezegd, de reguliere competitie eindigt op 31 mei. Maar in juni staat onze club nog bol van de festiviteiten. Op 7 juni vindt de officiële finale om het clubkampioenschap plaats. Op 14 juni gaan we het als Schaakclub Van der Linde in ons jaarlijkse simultaanevenement opnemen tegen de Groningse Fidemeester Koen Lambrechts. Hij heeft 2290 elopuntjes schoon aan de haak, en is actief bij de schaakclubs JSV SISSA, LOS en D.S.G. Pallas. JP heeft in zijn eerste externe partij van dit seizoen al even kennis mogen maken met zijn uitmuntende eindspelfinesse. Vorig jaar behaalden we twee punten uit dertien partijen tegen Fidemeester Renze Rietveld. Wat gaan we dit jaar doen? Sander W. meedoen hoor! Op 21 juni is er geen schaken vanwege de avondvierdaagse.
Ter afsluiting beëindigen we het seizoen op 28 juni met de jaarlijkse strijd om de Douwe Algera bokaal. Voor de nieuwe leden, die niet weten wat dat is, dat is een zevenrondig Rapid toernooi genoemd naar een voormalige voorzitter die veel voor de club heeft betekend. Iedere speler krijgt tien minuten per persoon per partij. Daarna begint de vakantieperiode, zodat iedereen weer bij kan komen van het schaken en zich kan opladen voor een nieuw spetterend seizoen bij Schaakclub van der Linde.