Door Ardin Bosboom

Maandagavond 27 februari stond de bekerkraker ESG 1 – Van der Linde op het programma. Dit was de 3e ronde van het NOSBO bekertoernooi en de inzet een plek in de halve finale. Een duik in de archieven van de NOSBO over de laatste 20 jaar liet zien dat Van der Linde vijfmaal eerder in de halve finale heeft gestaan, voor het laatst gebeurde dit in het seizoen 2010-2011. Saillant detail: Van der Linde werd toen uitgeschakeld door ESG.

Andere tijden; bijna een prachtige stunt van Van der Linde tegen een sterk ESG.

Bijna zes jaar na deze nederlaag mocht het bekerteam van 2016-2017 revanche nemen. Op papier twee volledig nieuwe teams vergeleken met zes jaar terug, wat voor ons wel gunstig was gezien de sterke opstelling van ESG in 2011. Ditmaal ontliepen de teams elkaar redelijk weinig, het gemiddelde ratingniveau was 40 punten in het voordeel van ESG. In de vorige ronde hebben wij echter het meer dan gemiddeld 50 punten sterkere Roden verslagen, dus we waren zeker niet bang.

Met hetzelfde bekerteam, Raymon, Ardin, Jarek en Sander, inclusief chauffeur en mascotte Jo arriveerden wij tegen half acht bij de speelzaal van ESG, een buurthuis in het zuiden van Emmen. Op de heenweg werd de tactiek zover mogelijk nog eens nabesproken en uiteindelijk werd besloten om net zoals vorige rondes de alles-of-niets tactiek te hanteren.  Vechten tot het einde voor iedere kans! Jarek benadrukte het eerdere feit dat ESG voor Van der Linde wellicht een angstgegner is en dat we dat recht moesten zetten. De motivatie zat er dus goed in en het vertrouwen was zeker aanwezig. ESG bleek net zoals ons met hetzelfde viertal ten strijde te trekken, dus we wisten wat ons te wachten stond. De loting werd uitgevoerd, zwart op het eerste bord, en even na kwart voor acht konden de klokken gestart worden. Waar het eerder in de zaal nog rumoerig was, kon je tegen acht uur een speld horen vallen, de focus was aanwezig bij iedereen.

Het begin van de match verliep redelijk stroef, Jarek kwam minder uit de opening en kwam steeds meer in de verdrukking te staan, de rest van de borden lieten voorlopig redelijk gelijke stellingen zien. Echter het momentum kwam steeds meer in ons voordeel, met een prachtig tijdelijk torenoffer haalde Jarek de druk van zijn stelling en zorgde voor een wat meer gelijke positie waar nog veel mogelijk was. Sander had intussen de dreigende koningsaanval van zijn tegenstander geweerd door middel van een dameruil en met zijn actieve stukken zag ook zijn positie er goed uit. Aan het eerste bord werd er na een scherpe middenfase veel geruild naar een uiteindelijk gevaarlijk uitziend eindspel voor Raymon en Ardin had licht voordeel in een gesloten stelling en probeerde zich door de zwarte stelling te worstelen; kortom, het kon nog alle kanten op. In de zaal werden alle andere partijen uitgespeeld en de interesse voor deze match nam steeds meer toe. Om elf uur waren alle vier partijen nog bezig en de spanning was van ieders gezicht af te lezen. Het eerste resultaat kwam uiteindelijk op het bord van Jarek, die zich als een leeuw heeft teruggevochten in de partij en maar al te graag het remise aanbod van zijn tegenstander aannam. Vervolgens waren Sander en zijn tegenstander ook remise overeengekomen in een toreneindspel waar wellicht winstkansen lagen, maar ook de tegenstander van Sander zich taai verweerde en het op remise hield. Dat liet alleen de eerste twee borden over, waar Raymon intussen veel moeite met de actieve koning van zijn tegenstander had en Ardin door de zwarte stelling probeerde te breken en een pion won. Op bord 1 miste in het pionneneindspel de tegenstander van Raymon de winst en kon ook Raymon opgelucht ademhalen toen er uiteindelijk alleen twee koningen op het bord stonden. Restte slechts het tweede bord, waar een klassiek voorbeeld van goede loper tegen slechte loper op het bord stond, met de goede loper en een pluspion voor Ardin. De witte koning kon binnenkomen en na een paar zetten werd er door een zugzwang een gewonnen eindspel geforceerd en de tegenstander legde zijn koning om.

verslag Ardin tabel 2

Tegen kwart voor twaalf was het dan toch beslist; Van der Linde is door naar de halve finale van het bekertoernooi! De tegenstander daar wordt deze week beslist maar wat al zeker is dat we zeker door gaan vechten! Er werd in deze wedstrijd voor iedere kans gestreden en elke uitslag was belangrijk gezien de eindstand. Dit resultaat betekent de zesde halve finale plek voor Van der Linde in het bekertoernooi. Echter, in de vijf eerdere pogingen is de finale nog nooit bereikt. Zesmaal is scheepsrecht? We gaan er alles aan doen om clubhistorie te schrijven.

ESG heeft zelf ook een verslag geschreven: https://esgemmen.nl/2017/02/28/bekerteam-ligt-er-uit/