Schaakclub Van der Linde, Winschoten, zaterdag 12 mei 2018

Bespiegeling bij de laatste loodjes

Einde schaakseizoen 2017-2018

Het slot van het schaakseizoen 2017-2018 bij Schaakclub van der Linde is in het zicht. Het was een bewogen seizoen waarin het geliefde clublid Eise Schulting overleed. Dat bleek tevens het einde van de trieste ontwikkeling dat het ledental van Van der Linde alleen maar gestaag leek af te nemen. We kregen er immers tot groot genoegen weer nieuwe leden bij. Het aantal jeugdleden nam explosief toe na een geslaagde actie in het park van Winschoten. Uit de jeugdgelederen voegde ruwe diamant Maxim zich dit seizoen onder de senioren. De terugkeer van verloren zoon Johan zorgde in de week van zijn terugkomst tot een golfje van euforie in ons schaakspeelhonk. “De immer opportunistisch spelende en bij vlagen onvoorspelbare reuzendoder is weer terug op het nest!” ging het door de zaal. Natuurlijk moet hier ook weer even opnieuw worden genoemd dat Henk er dit seizoen bij is gekomen, die intussen een vertrouwd gezicht is geworden. Extern bakte Van der Linde er dit seizoen maar weinig van. Maar door de structurele versterking op bord 2 door de immer degelijk spelende Henk en niet in de laatste plaats vanwege de uitstekende prestaties van teamcaptain Jarek op bord 3 eindigden we uiteindelijk toch nog net op de zesde plaats, en dat ook nog in de prettige wetenschap dat we de winnaar van Nosbo klasse 1B een flink pak slaag hadden gegeven! Op het moment van dit schrijven zou de competitie in de B-groep al beëindigd moeten zijn en de A-groep heeft officieel nog slechts een ronde te gaan. Maar in beide groepen moeten er nog de nodige partijen worden ingehaald. Het doen van een prognose is dus best lastig…

A-Groep

Vlak voor het einde heeft promovendus Richard uit de B-groep helaas te kennen gegeven, dat hij zijn aspiraties voor de A-groeptitel moet opgegeven dit seizoen. Dit in verband met de drukte die zijn werk met zich meebrengt. Met nog 1 of 2 (inhaal)ronden voor de boeg is er nog volop strijd. Voor sommigen zit er geen titel meer in. Zo goed als het hem verging extern, zo matig presteerde Jarek in de interne strijd. Met 3,5 uit 7 zijn voor hem de kansen verkeken. Ook de beiden Jannen zijn geen titelkandidaat meer. Jan R. heeft 4 uit 7 met nog twee partijen te gaan en Jan O. heeft het zwaar te verduren met slechts een 0,5 uit 6. Hij moet zelfs oppassen voor degradatie. Harry daarentegen draait lekker met 4 uit 6. Hij bewijst dat hij overduidelijk thuishoort in de A-groep, waarin hij ondermeer Jan R. versloeg. Dat verdient respect, want alle clubgenoten weten hoe moeilijk het is om onze Nestor, de geslepen vos die in de laatste simultaan Lukas van Foreest een halfje afsnoepte, serieus pijn te doen! Hemmo doet het gezien zijn clubrating alleszins redelijk in de A-groep. Zijn nivo groeit zichtbaar. Hij won van Christiaan en scoorde onlangs welverdiende remises tegen Jos en Johan, waarmee hij op 2 uit 6 staat.

Titelstrijd

Jos lijkt vastberaden om zijn succesvolle race naar de titel uit de eerste helft van het seizoen te herhalen. Met 5 uit 7 behoort hij nog tot de kanshebbers. Sander bleek als enige in staat, tot nu toe althans, om een spaak in het immer ‘staatsionair’ draaiende hoge rendements schaakbrein van Jos te steken. Zijn slotprogramma is echter best lastig. Hij moet het nog opnemen tegen Henk en de vechtlustige Johan, die met 3,5 uit 6 een uitstekende comeback heeft gemaakt. Sander is intussen aan de leiding met 6,5 uit 8 en moet alleen nog tegen Christiaan spelen, die op het vinkentouw zit met 0 uit 6. Sander is echter gewaarschuwd en zijn verliespartij tegen Christiaan uit de eerste helft van het seizoen nog niet vergeten. Hij zal iets willen rechtzetten, terwijl Christiaan er natuurlijk op gebrand zal zijn om zijn stunt te herhalen! Dan is er nog de ongeslagen Henk, die net als Jos 5 uit 7 heeft gescoord. Hij heeft echter het zwaarste slotprogramma van iedereen. Hij moet het nog opnemen tegen Jan R. en titelkandidaat Jos, die sowieso opgaat voor de titel van Vander Linde clubkampioen 2017-2018, ook wanneer hij de tweede helft van het seizoen net niet als winnaar afsluit. Over de uitslag van de slotpartijen van Henk is het bijna onmogelijk een goede voorspelling te doen. Dat is een dubbeltje op zijn kant. Het betekent dat ook Henk nog in de race is voor de A-groeptitel van de tweede helft van het seizoen. Alles is mogelijk zeker wanneer Jos of Henk hun laatste twee partijen winnen, maar de mits daarbij is wel dat ondergetekende zijn laatste partij dan behoort te verliezen…

B-Groep

Ook in de B-groep was er in de tweede seizoenshelft volop strijd. Tekenend daarvoor is dat er in de scoretabel opvallend weinig remises zijn te vinden. Het lijkt alles of niets in deze groep. Vooral Jac, die gezien zijn aanstekelijke moordlust wellicht de eretitel ‘de snode schaakslager van Winschoten’ verdient, was nagenoeg onstuitbaar. Hij is geëindigd met de formidabele score van 7,5 uit 9! Hij leek behoorlijk aangedaan in die memorabele week dat Cisko hem te pakken nam, de enige die van hem wist te winnen. Durft Jac het met zijn monsterscore dit keer aan om te promoveren naar de A-groep? Daar hoort hij zonder twijfel thuis. Potentiële promotiekandidaten zijn verder natuurlijk Inno, die riant op 4,5 uit 5 staat en Jo met 6 uit 8, die verdient te promoveren mocht Inno niet slagen en Jac niet willen. Cisko heeft behoorlijk goed gedraaid, maar zijn 5 uit 9 is misschien net iets te weinig voor promotie. De vooral tactisch denkende aanvaller Maxim blijkt in zijn debuutseizoen prima mee te kunnen met de senioren. Hij is een stabiele middenmoter met 4 uit 8. Als hij leert om te verdedigen, door zich steeds weer af te vragen wat zijn tegenstander van plan is met zijn zetten, dan kan hij waarschijnlijk snel doorgroeien naar hoger nivo. Hans, Hensen en Klaas delen zo nu en dan ferme tikken uit, maar ze krijgen per saldo ongeveer evenveel klappen terug. Hun lot lijkt derhalve verbonden met de B-groep. Een zucht van opluchting ging er door de gehele club toen de sympathieke Han eindelijk eens scoorde en van zijn hatelijke nul af was. Vaak komt hij prima uit de opening, maar vervolgens begint zijn spel steevast te haperen tijdens het middenspel. En als hij eenmaal slechter komt te staan, dan lijkt hij de mentale knop niet om te kunnen zetten en stort hij zich vervolgens onnodig desperaat in het zwaard. Hij bungelt met 1 uit 8 onderaan het spelersveld samen met Rob, van wie hij overigens de onderlinge krachtmeting won. Ook Rob wordt slechts weinig vergund, al heeft hij op dit moment net iets minder partijen gespeeld dan Han. Maar hij kan in zijn zak steken dat hij wel van Maxim heeft gewonnen!

Lindebokaal, Lutjebeker, Simultaan en Douwe Algra bokaal

Naast de finale in de A-groep en B-groep en de strijd om het clubkampioenschap komt er nog een enerverend programma aan voordat we de rustperiode van de zomerstop ingaan. In de strijd om de Lutjebeker staat bekerhouder Sander bovenaan, gevolgd door Jarek en Jos. De strijd om de Lindebokaal is nog niet erg ver gevorderd. In willekeurige volgorde zitten op dit moment Hemmo, Klaas, Jos, Raymon, Jarek, Sander en Jos nog in de strijd. Gezien het aantal interne partijen, dat nog gespeeld moet worden hierbij een reminder voor alle clubspelers om efficiënt gebruik te maken van de eerste drie speelavonden van juni om alle nog niet gespeelde matches in te halen, anders komt misschien de Lindebokaal in het gedrang. Op 22 juni staat de tweede simultaan op het programma tegen FM Renze Rietveld, KNSB-rating 2267, de nummer 198 van Nederland. En op 29 juni (of in juli?) volgt ter afsluiting van dit seizoen al weer de vierde spannende editie van de Douwe Algera Bokaal. Gaat het iemand anders dan Raymon lukken dit jaar om deze te winnen? Henk iets voor jou misschien? Johan? Harry? Maxim? Han?! Na dat alles kunnen we uitkijken naar het seizoen 2018-2019, waarin in ieder geval de externe competitie geheel anders zal worden georganiseerd door de NOSBO, maar over de details daarvan is vooralsnog weinig bekend. Eerst afronden mensen en lekker bijkomen van al dat geschaak tijdens de zomermaanden!

Sander Kletter

12 mei 2018