NOSBO Groninger Combinatie 2 – Van der Linde, donderdag 16 januari 2020.

Gelijkspel
Het werd uiteindelijk 4-4 tegen de Groninger Combinatie, maar lang zag het er slecht voor ons uit. Johan verprutste met wit een goede stelling op bord 5, en ging daarmee als eerste onderuit tegen Annelies van de Heuvel (1673), die onlangs nog goede zaken had gedaan met een monsterscore van 7 uit 9 in de C-groep van het Chess Festival Groningen. Onze jeugdheld Sander W. debuteerde in de externe op bord 8 tegen Tim Loos (1719). Hij zal zich zijn debuut echter anders hebben voorgesteld, want nadat hij op de verkeerde wijze een stuk afruilde, en dus een stuk achter kwam te staan, verloor hij de partij. Werk aan de winkel dus voor coach Minko. Sander volgende keer beter! De Emperor of draw herhaalde op bord 4 weer eens zijn geliefde kunstje. Na zijn spectaculaire remise tegen IM Nick Maatman, dit keer tegen naamgenoot Henk van der Meer (1816). De dag erna liet hij vol trots op de clubavond zien dat hij onderweg gewoon een pion had kunnen snoepen. De spelers hadden het beiden gemist tijdens de gezamenlijk analyse na afloop. Had hij het maar tijdens de partij gedaan, misschien had hij dan eindelijk eens gewonnen…
Jarek speelde met zwart op bord 6 tegen Job Holtz (1693). Hij kwam moeilijk te staan, met een kwaliteit achter, maar wist zich gelukkig te handhaven en perste er geconcentreerd alsnog een remise uit. Daar was onze vechtjas best heel blij mee, want in de externe was hij tot nu toe alleen nog maar tegen nullen aangelopen. Zijn slechtste seizoen in de NOSBO-competitie ooit. Dat geldt ook voor Sander K., die met wit op bord 3 een zeer riante plusstelling bereikte tegen Ferry Ruigendijk (1720), maar genoegen nam met remise om net als Jarek eindelijk een punt te kunnen zetten achter zijn tot dan toe gescoorde nullenreeks.
Op bord 1 speelde Hensen met wit tegen Guido Visser (1761). En het moet worden gezegd, dat deed hij voortreffelijk. Na een rustige opening, waarin zwart kort rokeerde en wit lang, volgden enkele schermutselingen op de damevleugel, waarbij een groot aantal stukken in de doos verdwenen. Na afruil van de dames volgde een eindspel met dubbele torens, waarin Hensen zich uiteindelijk in een enkeltoreneindspel mede dankzij een vrijpion op c7 wist te handhaven. Remise was het verdiende resultaat, ondanks het op papier enorme krachtverschil tussen beide opponenten. Hensen chapeau! Inno speelde op bord 7 met wit tegen Nico Kasdorp (1753) een wilde partij. Bassam en ondergetekende hadden de kansen van onze clubgenoot al opgegeven, toen het er alle schijn van had dat zijn tegenstander met een gewelddadige pionzet op de g-lijn de koningsstelling kon openrijten. Maar op de een of andere miraculeuze wijze stelde hij deze belangrijke breekzet alsmaar uit. Hij probeerde de komende aanval te versterken en verloor daarmee waarschijnlijk onnodig tempi. Toen uiteindelijk de boel alsnog openging kon Inno gelukkig zijn dame tegen twee torens ruilen. Vervolgens beging Kasdorp een kolossale blunder door binnen te dringen met zijn dame op het veld h2, waar het gewoon geslagen kon worden!

The Comeback Kid – over de haast oneindige veerkracht van Booming Bassam.
Het hoofdgerecht van de avond vond plaats op bord 2. Henk Pompstra (1732) speelde tegen Bassam de Trompowsky aanval, een opening waarbij wit al op de derde zet vrijwillig zijn loper inruilt voor het zwarte paard op f6. Pompstra blijkt er goed mee uit de voeten te kunnen. Hij houdt de druk erop en na enkele kleine onnauwkeurigheden over en weer is na de zeventiende zet van wit 17. C5 de volgende dynamische stelling ontstaan, door de computer getaxeerd in het voordeel van wit [+ 1,9)].

Bassam vindt in deze fase van de partij niet helemaal de juiste tegenzetten en na de 20ste zet ziet het er best beroerd voor hem uit, stellingsbeoordeling: + 2,47 in het voordeel van wit. Materieel gezien is de stand nog gelijk, maar wit heeft na 20. bxc5 een gedekte vrijpion op d6 en flink ruimtevoordeel weten op te bouwen. Zwart staat gedrongen, maar heeft met zijn pionnen op f5 en g5 verrassingen om te counteren in petto.

Er volgt een langdurige manoeuvreerpartij waarin wit de druk op de ketel beetje bij beetje uit handen moet geven. Net als zwart zijn problemen onder controle lijkt te hebben gekregen begaat Bassam op de 36ste zet een blunder waar wit direct van had moeten profiteren. Hij slaat met zijn paard de witte beschermende pion op c5. Zie de onderstaande cruciale diagramstelling.

De computer taxeert deze stelling op +4,33 en geeft de volgende winnende variant voor wit:
Txc5 b6 38.Txc8 bxa5 39.Txb8 Dxd6. Wit kan dan verder spelen met twee torens en een paard tegen de dame, maar is wel zijn gevaarlijke vrijpion op d6 kwijt. De witspeler grijpt echter mis en slaat terug met zijn paard. En na het voor de hand liggende 37. ….b6 zijn de rollen opeens omgedraaid, met een stellingsbeoordeling van -2,06 in het voordeel van zwart! Wit vecht als een leeuw in de fase die volgt en het lijkt er lang op dat hij de schade weet te beperken. Maar dan volgen er een aantal positionele blunders van zijn hand 9 (43. f2-f4+ [-5,87] en het hebberige 44. Tcxd5 [-10,8]), met als gevolg dat zijn koning gevaarlijk op de tocht komt te staan. Bassam antwoordt met 44. …. Tdb6 en wat opvalt is dat zijn eigen koning veilig staat, terwijl wit er alleen nog het beste van mag hopen…

Pompstra is geknakt, hij heeft de hoopgevende stelling uit de beginfase van het middenspel in rook op zien gaan en het initiatief is overgenomen door de zwartspeler. Hij vindt geen goede zetten meer.
Bassam speelde het vernietigende Th1!, maar had volgens de computer ook De4 kunnen spelen met ongeveer hetzelfde resultaat. Na die 47ste van zwart ziet de stelling er als volgt uit:

Zwart dreigt 48. …. Txh2+ Er volgde een wanhoop offer van wit Dxg4+ en de zettenreeks 48. …. – fxg4 49. f5+ Qxf5+ 50. Rxf5 Rxh2+ 51. Ke1 Rxd2 52. Kxd2 Kxf5 waar zwart een toren en de overwinning aan over hield.

Nee, de uiterst beminnelijke Bassam heb je niet een, twee, drie uitgeschakeld. Hij leidt dit seizoen niet voor niets de interne competitie van Schaakclub van der Linde. Als hij goed komt te staan, dan zijn vrijwel alle clubgenoten de sigaar, daarvoor beschikt hij over meer dan voldoende schaak know how. Als hij minder staat of zelfs slecht dan blijft hij oneindig loeren op tegenkansen. Menigeen bij Van der Linde heeft een gewonnen positie, zoals Pompstra van de Groninger Combinatie in de externe ondervond, alsnog verloren tegen hem zien gaan. Het overkwam onze geliefde voorzitter in extrema tijdens de op een na laatste interne speelronde. Jos was afgelopen vrijdag alweer het volgende slachtoffer, toen hij zich iets te frivool vergaloppeerde met een aanlokkelijk incorrect stukoffer.
Bassam is booming. Voorlopig bezien is hij de nagenoeg onoverwinnelijke comeback kid. Hij is een zegen voor Van der linde, zoals Jarek wekelijks lachend pleegt te benadrukken, als weer eens iemand pijnlijk het onderspit heeft gedolven. Waar eindigt zijn zegetocht? Wat wordt zijn KNSB-rating, als die in februari bekend wordt gemaakt? De teller van zijn TPR op de NOSBO-website staat intussen op 1950 bij een gemiddelde tegenstand van 1757. Beslist niet gek voor een schaker, die nog niet eens een vol jaar meespeelt bij Van der Linde, zeker als je beseft dat hij voorheen in Syrië alleen koffiehuisschaak pleegde te spelen met enkele van zijn vrienden!

Sander Kletter, 19 januari 2019