Winschoten – Een bijzonder leuk gebaar van de Winschoter schaakclub Van der Linde om vrijdag op drie plaatsen schaakborden, compleet en stukken en een klok uit te delen. Twee complete sets aan de bibliotheken in Winschoten en Finsterwolde en ook twee sets aan de bewoners van de opvanglocatie van Oekraïners in de voormalige Rabobank in Scheemda.

149 jaar
De schaakclub behoort tot één van de oudste clubs in de provincie Groningen en bestaat dit jaar 149 jaar en telt 33 leden, waarvan een derde deel jongeren zijn, in de leeftijd van 8 tot en met 16 jaar. Ze spelen altijd in het clubhuis van ‘De Bovenburen’ aan de Tromplaan.

De bibliotheek in De Klinker is blij met de schaakborden, die net als de damborden een vaste plaats hebben gekregen. Een broedplaats voor jong talent. Bovendien organiseert de bibliotheek regelmatig schaakwedstrijden, waarbij schaakclub Van der Linde ook een rol in speelt. Zo wordt er in september opnieuw op een zaterdag een toernooi gehouden.

Geen schaakborden
Voorzitter Klaas Wiersema van de schaakclub zag een aantal maanden geleden wel een aantal damborden in de bieb, maar geen schaakborden. Bovendien werkt de schaakclub alleen nog maar met digitale klokken en hadden ze nog een aantal oudere klokken, die je nog op moet winden, en deze krijgen nu ook een goede herbestemming.

Zo kreeg Wiersema ook te horen dat onder de Oekraïners ook een aantal fanatieke schakers zijn. Hij heeft toen contact gezocht, met als resultaat ook twee complete sets, die vrijdag zijn afgeleverd. Ze zijn daar superblij mee en zijn ook al geïnteresseerd in het toernooi dat in september in De Klinker zal plaatsvinden.